2018. április 5., csütörtök

Impressziók József Attiláról

József Attiláról nekem először mindig a vele egy napon (április 11-én) született Márai Sándor egyik legrangosabb alkotásának, a Szindbád hazamegy című művének egy kis részlete jutott eszembe. A történet röviden az, hogy Szindbád, a hajós – aki nem más, mint Krúdy Gyula – egy bérkocsin utazik Óbudáról át Pestre, közben irodalmi barátjával, a mesélővel, Arthurral beszélget.
„Hová járnak most a költők, Atrhur? – kérdezte Szindbád, mikor elhelyezkedett az ülésen. – Szeretném megkeresni őket.
- Nagyon kevés költő van már – mondta megvető hangon a mesélő. – Zoltán, az elátkozott, aki lakkcipőben és vörös mellényben rótta ötven éven át a budai utcák macskaköveit, megnősült, és nem jár sehová. Ő különben is csak a kövér nőket szerette.
- Igen – mondta a hajós, és bólintott. – Ebben az ízlésében osztozott a haza sok szellemi kiválóságával. És a fiatalok?
- A fiatalokról nem lehet tudni semmi biztosat – mondta Arthur, s szakszerűen pislogott. – Van egy, bizonyos Attila nevű, aki jó magyar, és a Bucsinszky kávéházban ül. De ez is olyan különösen viselkedik. Nem hiszem, Szindbád úr, hogy sok öröme telne mostanában a költőkben. Minden megváltozott, még az irodalmi kávéházak is.
- Menjünk a Csikágóba – mondta érett tűnődés után Szindbád. – De útközben vegyünk a bácskai hentesnél tokaszalonnát. Meg akarom keresni a költők nyomát. Mióta Óbudán lakom, meglazultak kapcsolataim az irodalommal. Tudsz valamit Attila műveiből?...
Arthur híres volt emlékező tehetségéről, s arról a sajátos képességéről, hogy minden magyar verset betéve tudott. Most csaknem alázatosan kérdezte:
- Ne mondjam el inkább a Gondolatok könytárbant? Végeznénk vele, amíg átjutunk a hídon.
- Nem – mondta Szindbád. – Nem szabad elmaradni a kor szellemi mozgalmaitól. Szavalj csak Attilától valamit!
- „Hosszú az Úristen – mondta Atrhur, s keservesen nekifohászkodott, mint aki tehetetlenül teljesíti egy kényúr parancsait – s rövid a szalonna”. Így kezdődik egyik verse.
- Szép vers – mondta Szindbád, s elismerően bólintott. – Férfias vers, és magyaros. Főként az tetszik, hogy szalonnáról is szó van benne.”
*
Az én első személyes emlékem és élményem József Attilával kapcsolatosan 1955-re datálható. Máig emlékszem, hogy az akkori általános iskolai olvasókönyvünkben cirádás keretben kiemelten, félkövér betűkkel szedve, ez az idézet volt olvasható:
„édes Hazám, fogadj szívedbe; / hadd legyek hűséges fiad!”
Mint kisdiák onnan tudtam, hogy ez az idézet tőle van, hogy alá volt írva a neve. S nagyon tetszett, mármint ez a két sor.
Ma, ugyanebből, a Házam című verséből jobban megragad a következő két gondolat: „adj emberséget az embernek./ Adj magyarságot a magyarnak.”
*
Amikor másodikos gimnazista voltam, igazgatóváltás történt az iskolánkban. Ez Miskolcon történt, 1962-ben. A korábbi igazgató magasabb beosztást kapott, az utódja pedig egy jovális öregúr, egy szelíd tekintetű, barátságos bácsika lett, az iskola könyvtárosa. Hogy miért éppen ő? Azt mondták: az érdemei miatt. Hogy mi volt az érdeme? Az, hogy osztálytársa volt József Attilának a szegedi egyetemen, s ő volt az egyik diáktanú a kettő közül annál az esetnél, amikor Horger Antal úr kirúgta Attilát az egyetemről a Nincsen apám verséért.
Érdekes… Abban az időben mennyire gyűlöletes figura volt számunkra Horger Antal. Ma viszont tudom, hogy az egyik legnagyobb nyelvészprofesszornak számított. Csupán konzervatív volt. Nem tudta elviselni a lázadó újat. Akkor nem! Ma, ha élne, biztos tudom, beismerné tévedését, mint ahogy tette ezt a közeli Bükkábrányban lelkészkedő Répássy János is, aki az egri érseki tanítóképző magyartanáraként, félévkor megbuktatta magyarból Gárdonyi Gézát.
*
Mi már joggal mondjuk azt, József Attila a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Petőfi, Arany, Ady egyenrangú társa. De milyen érdekes, sőt inkább furcsa, hogy mikor élt, ez nem volt ilyen egyértelmű. Elismerni ugyan elismerték, de mégsem igazán. Halála előtt négy évvel, 1933-ban, az Írók Gazdasági Egyesülete (IGE) írókongresszust tartott Lillafüreden, ahol Móricz, Kosztolányi, Kassák, Illyés, Nagy Lajos, Kodolányi és mások mellett ott volt József Attila is. Ez a kongresszus az irodalom barátai számára azért marad örökre emlékezetes, mert Attila ott írta a világirodalom legszebb szerelmes versét, az Ódát. E vers múzsája, az írótalálkozóra ugyancsak meghívott, dr. Szőllős Henrikné Marton Márta írónő volt. A hölgy visszaemlékezésében a következőket mesélte, ami egyben adalék József Attila akkori elismeréséhez. Vagy inkább el nem ismeréséhez?
„Sok művész, író ismerősöm és barátom volt. Az ő révükön kaptam meghívást lillafüredi írótalálkozóra. József Attilával ezekben a napokban ismerkedtem meg. Tudtam, hogy jeles költő, de hogy nagy költő, az én akkor nem tudtam…”
A bevezetőben említett Márai is csak jóval József Attila halála után, amikor a balatonszárszói temetőből Budapestre hozták a hamvait, s a Kerepesi úti temetőben kapott díszsírhelyet, akkor, 1942 májusában írta meg József Attiláról, a költőről, az emberről az igazságot:
Azt, hogy „Angyali lény volt ez a költő, embernek is írónak is a legtisztább. Néha megtisztelt azzal, hogy felkeresett, elhozta egy könyvét, mely legtöbbször saját kiadásban jelent meg, s ilyenkor szemérmes közelharcot kellett folytatni vele, míg meggyőztem arról, hogy kötelessége tőlem is, írótársától is elfogadni a könyv árát; s mindig csak annyit fogadott el végül, amennyi csakugyan bolti ára volt a könyvnek, egy fillérrel sem többet. Végtelenül büszke volt, s olyan alázatos, mint Assissi Szent Ferenc lehetett, a poverello. (A poverelló olaszul szegénykét jelent – szerk. megj.)
Mindig Petőfi és Szent Ferenc jutott eszembe, mikor találkoztunk, sétáltunk, vagy egy kávéházban ültünk.
Petőfi egyetlen reánk maradt fényképe és József Attila utolsó fényképei kísértetiesen hasonlítanak. S a poverello hangján tudott madarakról, virágokról szólani. Magánya, sorsa, vergődése a budapesti irodalmi kávéházakban, szörnyű, valószínűtlen nyomora, ordító egyedülléte a szegénység és a betegség börtönében, őrült – zseniális szemének egy villanása, segélyt kérő és számon kérő nézése, hangjának izgatott és bensőséges suttogása, költészetének mély árammal telített varázsa: mindez félelmetes, egyedülvaló tüneménnyé avatta ezt a költőt.
Hangja egyre tisztult, egyre közelebb érezzük szívünkhöz és értelmünkhöz…”
Igen, ezt mi is elmondhatjuk: egyre közelebb és remélem, egyre tovább tart ez a pozitív értékelés bennünk. Mindaddig, amíg lesznek, élnek a földön emberek, akik magyarul olvasnak, és magyarul éreznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése