2018. április 5., csütörtök

Tanmese Gy. elvtársról


– Minap eszembe jutott Gy. elvtárs.
Kezdő újságíró koromban (nagyon régen volt) Gy. elvtársnak egy egész járás volt a birodalma, s efféle szocialista Csák Máté módjára kormányozta azt a nagyon szép, ám rendkívül csóró vidéket. Király volt ő azon a tájon, annak ellenére, hogy a tar fején sohasem láttam koronát. De Gy. elvtárs tudta és beleegyezése nélkül még egy légy sem repülhetett át egyik szemétdombról a másikra, s a kakasnak is előbb Gy. elvtárstól kellett engedélyt kérnie, ha például nyáridőben, mondjuk 4 óra 12 perc 25 másodperckor fel akarta kukorékolni a Napot.
Gy. elvtárs ugyanúgy cselekedett, mint hajdani nagy királyaink, akik országot járva el-elidőztek egy-egy várban. Ott persze teljes ellátásukról a vár gazdája és pórnépe gondoskodott. Gy. elvtárssal is gyakran előfordult, hogy titkárnője révén kiüzent például a „Zerge sem ugrik nagyot” termelőszövetkezetbe: ma éppen oda látogat, s ebédre sült libát szeretne. „A nyúl a legjobb mezőgazdász” szövetkezetben viszont egészen más csemegére támadt gusztusa.
Gy. elvtárs természetesen elvárta azt is, hogy a birodalmába látogató újságíró (a középkorban lantos, igric, kobzos, krónikás névre hallgató egyén) első útja hozzá vezessen, s az illető nála tegye tiszteletét. Olyankor Gy. elvtárs a tollkoptató firkász tudtára adta, hogy most pedig erről és erről kell írni. Erről jót – mert én Gy. elvtárs így látom, arról a másikról viszont bírálatot kérek! Enyhét vagy keményet, Gy elvtárs ezt is eldöntötte.
Gy. elvtárs elég nagydarab ember volt, ám történt egyszer, hogy egy O. J. monogramú, meglehetősen cingár, s Gy. elvtársnál jó egy fejjel alacsonyabb újságíró, miután a fatornyos királyi, járási székhely előtti faluban, a Stüszi vadász névre hallgató műintézményben (magyarul kocsmában) felhajtott két deci törkölypálinkát, akkora bátorságra tett szert, hogy alig fél órával később a királynál tett tisztelgő látogatása alkalmával majdnem ráborította Gy. elvtársra az egyébként sapkás bronz Leninnel is megnehezített tölgyasztalt. Mindenesetre ököllel verte Gy. elvtárs asztallapát és azt kiabálta neki:
- Vedd tudomásul Gy. elvtárs, te nekem se most, se máskor nem parancsolhatod meg, hogy mikor, miről írjak. Kettőt tehetsz csupán: javasolhatsz, vagy kérhetsz. S ezzel sarkon fordult, otthagyva a meglepetéstől és a dühtől elsápadt, megnémult Gy. elvtársat.
S lőn csoda! Onnantól kezdve Gy. elvtárs jobb belátásra tért. Hogy libát, kacsát, sztrapacskát rendelt-e továbbra is „birodalma” majorságaiban, azt nem tudom, de az újságírókat onnantól kezdve békén hagyta.
Gy. elvtárs már régen nem él, az O. J. monogramú kollégám is több éve elköltözött az örök vadászmezőkre. Miért jutott eszembe ez a két ember éppen most, 2018-ban?
Csak annyit árulhatok el: az életben minden újra és újra megismétli önmagát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése