2018. június 22., péntek

Nagyfröccs az automatából

Wirth Lajos főszerkesztőm emlékére 

A hatos kórteremben a férfi urológián, három, istenháta mögötti kisfaluból érkezett öregember lábadozott prosztataműtét után, na meg a hajdani főszerkesztőm, aki még a bajban – kórházba feküdni ugye elég nagy baj – sem veszítette el jókedélyét, humorérzékét.
Az említett három öregnek nagyműtét ide, nagyműtét oda, mint a gyerekeknek az új játék, annyira megtetszett a kórházi folyosó végén elhelyezett italautomata, amely bizonyos számú pénzdarab bedobása után ilyen-olyan kávét, kapucsinót, üdítőitalt ad ki, ellenszolgáltatás gyanánt. A három öreg, miután egy kedves nővér segítségével kitanulta a masina kezelését, attól kezdve rendszeresen kicsoszogott ehhez a csudagéphez, ahol kedvünk szerint mikor, mit rendeltek maguknak. Úgy jártak oda, mint a jó kútra.
– Maga mit ivott? – kérdezte egyik nap egyikük a visszaballagó főszerkesztőtől, látva annak kezében a műanyag poharat.
– Természetesen nagyfröccsöt! – válaszolt egykori főnököm. – Én csak azt szeretem. Nagyfröccsöt, méghozzá savanykás abasári rizlingből.
– Nagyfröccsöt? – hihetetlenkedett a kérdező öreg. – Ne vicceljen már, az a gép nem ad nagyfröccsöt! Én nap, mint nap végigolvasom, hogy mi minden van benne, s nincs kiírva rá semmilyen szeszesital.
– Kiírva nincs – bólogatott egyetértően a főszerkesztő. – Miért is lenne kiírva? Jóember, gondolkodjon már! Ez kórház! Ha ki lenne rá írva, hogy nagyfröccs is kapható, délután háromkor már nótázna az egész férfi urológia. Hát még csak az kéne! Úgyhogy nagyfröccs nincs mindenkinek… Annak van egy rejtett gombja az automata oldalán, furfangosan elrejtve. Azt csak a bennfentesek tudják, hol van. Meg speciel én, úgy, mint bennfentes. Szóval visszatérve az iménti kérdésére, én az imént egy nagyfröccsöt ittam. Úgy ám! Ráadásul most igazán jól esett, azt hiszem, mindjárt tudok is pisilni tőle.
A három öreg, a kérdező és a két hallgató csodálkozó kíváncsisággal nézett egymásra. Tekintetük elárulta, egy jó nagyfröccs bizony nekik is nagyon jól esne. Ám a főszerkesztő urat mégsem merték faggatni, hogy árulja már el nekik is, hol is található az a titkos gomb.
Félóra elteltével az egyik öreg kicsoszogott a folyosóra, de kisvártatva csalódva jött vissza. Széttárt karjával jelezte a másik kettőnek, nem találta meg a keresett nyomógombot. Aztán a második próbálkozott, később a harmadik. Sikertelenül.
Éjszaka a főszerkesztő arra ébredt, hogy mindhárom öreg készülődik kifelé. A résnyire nyitva hagyott ajtón látta, hogy mindhárman az automatához csoszogtak, s elkezdték azt vizsgálni minden oldalról, felülről, alulról. Annyira belemelegedtek a nagyfröccs nyomógombjának keresésébe, hogy észre sem vették a közeledő ügyeletes orvost.
– Hát maguk mi a fenét keresnek olyan nagy buzgósággal éjnek idején? – reccsent rájuk a doki.
A három öreg ijedten motyogott:
– Mi…mi csak… a Pista elejtette a kétszáz forintosát… mert kávét akart inni… s mi jöttünk neki segíteni megkeresni.
– Kávét, éjjel egy órakor!? No, vallják csak be nekem, hogy maguk mindhárman nagyfröccsöt szeretnének inni! Ugye igazam van?
– Főorvos Úr! Ezek szerint tényleg ad ez a masina nagyfröccsöt is? – kérdezték az öregek lelkendezve. – Mi már egy félórája keressük a nagyfröccs nyomógombját, de nem találjuk.
– Akkor csak keressék továbbra is! Ahhoz, hogy hozzájussanak, sajnos maguknak kell megkeresnie a megfelelő gombot. Igyekezzenek, mert a főszerkesztő úr már megelőzte magukat, ő már ismeri a titkot, de nem árulhatja el senkinek. Mint ahogy én sem mondhatom meg önöknek. No, viszlát, további jó keresést!
A három öreg csalódottan nézett az ügyeletes orvos után, aki miközben mosolygott rajtuk, arra gondolt: szolgálat ide, szolgálat oda, ezen a meleg nyári éjszakán neki is jól esne egy hideg nagyfröccs vagy egy hosszúlépés. El is határozta, hogyha a három öreg csalódottan nyugovóra tér, visszajön az automatához, s készíttet magának egy nagyfröccsöt abasári rizlingből.
Kedves Olvasók! Ugye Önök sem tudják, hogy a kórházi italautomatákon, hol van a nagyfröccs nyomógombja? Bizony sok mindent meg kell még tanulnunk nekünk ebben a k…va életben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése