2020. április 15., szerda

Miskolc-Martintelepről az UNESCO igazgatói székéig



A sírig tartó barátságok egészen korán, gyermekkorban köttetnek. S ez akkor is igaz, ha felcseperedve elszakít bennünket egymástól a sors, s onnantól kezdve csak ritkán, vagy sohasem találkozunk többé már. A gyermekkor emléke - minél jobban távolodik tőlünk időben - a szívünkben, a tudatunkban annál fényesebben ragyog, tüze mindennél jobban átforrósítja a sokszor didergő lelket.

Mindenekelőtt ez jut eszembe, ha dr. Joó Rudolfra, egykori gyermekkori cimborámra, osztálytársamra gondolok. Ilyenkor öröm és fájdalom kavarog bennem.

Öröm, mert vele (is) gazdagodott az életem. Az együtt eltöltött évek sok-sok szép emlékét kincsként őrzöm, miként azt a jussot is, amit vele és sok más osztálytársammal, igaz barátommal együtt kaptam Miskolc szegénygúnyás, ám melegszívű városrészétől, a Martinteleptől, az ottani iskolától, egykori tanítóinktól.

Ott, tőlük kaptunk - Rudi is, én is - lelkierőt a kudarcok elviseléséhez, dacot az újrakezdéshez, a talpra álláshoz. Ők tanítottak mértékre a győzelemben, a sikerben, szívósságra a napi robotban. Ők adták tovább nekünk azt a bölcsességet, muníciót, ami ahhoz szükséges, hogy a történteket mindig méltósággal legyünk képesek elviselni.

Igen, örömet érzek, ha rájuk és gyermekkori barátaimra gondolok. Rád is Rudi, mert jóemlékű, örökemlékű barátom voltál Te nekem ott hajdan, a Martintelepen, s az is maradsz, amíg élek! Honti Jenővel, Regőczi Pityuval, Kemény Gyuszival, Borbély Zolival együtt!

Mély fájdalom, hogy már csak múlt időben beszélhetek Rólad, Rólatok! De korán elszólíttattatok égi szolgálatra! Túl jól szolgáltál itt a Földön, kedves Barátom! Az égiek megirigyelték a tehetségedet, a tudásodat, az elszántságodat! Úgy döntöttek, mindezeknek odaát ők is hasznát veszik! S én tudom, hogy tényleg hasznát veszik! Büszke vagyok Rád, hogy onnan, a vaspálya túloldaláról, fontos égi szolgálatra rendeltettél. Mint ahogy büszke voltam földi, szolgálataidra is! Arra, hogy sokra vitted! Legtöbbre közülünk. Nálam az a „sokra vitted” a jól elvégzett szolgálatot jelenti. A haza, az emberiség szolgálatát.

Igen, tisztelt Olvasó! Dr. Joó Rudolf, az egykori martintelepi barát, a miskolci Berzeviczy Gergely Közgazdasági Technikum tanulója, a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatója, a tudományos kutató, egyetemi tanár, politikus, diplomata: szolgált. Hazát és az emberiséget! 55 éves volt, amikor az UNESCO igazgatójaként érte jött - Szent Ferenc szavaival élve - a Halál Nővér, és elvitte őt oda föl a Mennyek Urához. Itt a Földön csak a teste nyugszik ott a törökbálinti temetőben! Lelke, szelleme él! Velünk, bennünk. 

Dr. Joó Rudolfra, a Magyar Demokrata Fórum egyik alapítójára, a rendszerváltó Antall-kormány honvédelmi államtitkárára, az Orbán-kormány helyettes külügyi államtitkárára, ENSZ nagykövetre, UNESCO igazgatóra Bába Iván egykori helyettes államtitkárral, nagykövettel emlékezünk.

               -Államtitkár Úr! Önt régi munkakapcsolat és barátság fűzte Joó Rudolfhoz. Vissza tud emlékezni, hogy mikor, milyen körülmények között találkoztak először?

               -Egyetemi hallgató voltam, mikor először találkoztunk, talán 1971-ben. Akkoriban az Eötvös Kollégiumban örök téma volt a kisebbségi kérdés. Mi, kisebbségi magyar fiatalok - magam Szlovákiából -, ezért is szerettük a kollégiumot. Ott - a pesti bölcsészkartól eltérően - nem kellett megmagyarázni, hogy mi, külföldiek, miért tudunk olyan jól magyarul. A kollégium meghívott vendégeit mindig kifaggattuk arról, mi a véleményük a magyar kisebbségek helyzetéről - akár Illyés Gyula jött el, akár Csoóri Sándor, akár Weöres Sándor. Mindenki mondott valami súlyosat és biztatót, legalább annyit, hogy nincs az úgy rendjén, ahogy van, baj van a magyar kisebbségekkel. S ez többnyire tetszett nekünk. S egyszer, az egyik beszélgetésen megjelent egy korunkbéli, vékony dongájú fickó, ő volt Joó Rudi, és rendkívül érdekes előadást tartott a nyugat-európai nemzeti kisebbségek kérdésköréről. Tőle hallottam először a francia kisebbségpolitikáról, az éppen még létező okszitánokról, a bretonokról, a baszkokról, na meg arról, hogy ennek a kérdéskörnek igen komoly elméleti irodalma is van - angolul meg franciául. S amikor megajándékozott a nyugat-európai kisebbségekről szóló kis kék könyvecskével, akkor döbbentem rá, mennyire másképpen láthatjuk saját sorsunkat, ha mások sorsát ismerve európai távlatból nézzük. Joó Rudolf nagyon okosan közelítette meg egyik legsúlyosabb nemzeti problémánkat, a kisebbségi kérdést. Nem a közép-európai térséggel kezdte, nem a „testvéri” szomszédos szocialista államok kisebbségpolitikáját elemezte, bírálta, hanem a nyugati országokét. S az áthallások már az első könyvben mindenki számára egyértelműek voltak. A megoldatlanságok is és a megoldások is.

Tehát ez idő tájt kezdődött el a mi munkakapcsolatunk, barátságunk. Megismerve, egyre több dolgot tudtam meg az életéről. Például, hogy szülővárosában, Miskolcon, ahol érettségizett, a Berzeviczy Gergely Közgazdasági Technikumban olyan tanárai voltak, akik nem az akkor kötelező ideológiai verzió szellemében tanítottak, s ők voltak azok, akik a nemzetközi horizont iránti érdeklődést kialakították benne.

                -Emlékszem, a középiskolában először a nyelvtudásával tűnt ki. Az akkor kötelező orosz nyelvből például országos középiskolai versenyt nyert.   

                -Valóban, kitűnő nyelvérzéke volt. Budapestre felkerülve, a Marx- Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen az orosz mellett franciát és angolt tanult. Már középiskolás korában érlelődött benne az elhatározás, az egyetemen pedig végképp kiteljesedett benne, hogy a későbbiekben valamilyen formában nemzetközi kapcsolatokkal szeretne foglalkozni. Ehhez elengedhetetlen feltétel volt a nyelvismeret.

                -Rudi 1969-ben diplomázott a közgáz egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán. Azt követően, hogyan alakult a pályafutása?              

                - A  Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársaként dolgozott 1970-től 1981-ig. Közben 1970-71-ben posztgraduális diplomát szerzett a Nizzai Egyetem Európai Felsőfokú Tanulmányok Nemzetközi Intézetében, ahol a következő évben - a francia állam ösztöndíjasaként - egy évet töltött el kutatóként.

                -Mit kutatott?

-Kutatási területe elsősorban a kisebbségtudomány elméleti és gyakorlati kérdései voltak: az etnikai konfliktusok okai és jellemzői, a kisebbségi egyenjogúság és a nemzetiségi autonómia kérdése, ezek szerepe a nemzetközi kapcsolatokban. E témákban számos könyve és folyóirat publikációja jelent meg, méghozzá nemcsak magyarul, hanem franciául, angolul is. 1985-ben lett a politikai tudományok kandidátusa.

                -Ezekben az években miért nem vállalt diplomáciai szolgálatot? Hiszen felkészültségével, tapasztalataival erre igazán alkalmas lett volna.

               -Emlékszem, ő maga nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy ,,a rendszerváltásig nem kívántam az államigazgatásban tevékenykedni, nem akartam olyan államot szolgálni, amelyik sem demokratikus, sem szuverén nem volt. Ebben a választásomban biztosan szerepet játszott a családi indítás és a politikai eszmélést segítő baráti kör is.”

                - Apropó, család.

                -Rudi 1972-ben kötött házasságot Tóth Györgyivel, aki közgazdász. Házasságukból két gyermek született, 1975-ben Kinga lányuk, 1978-ban pedig Balázs fiúk.

                - Pályafutása során egészen haláláig Rudi sokszor és sokáig dolgozott külföldön. Ez gyakori költözéssel is járt. Hogyan viselte ezt el a család?

               -Ezt a Genfi Magyar Értesítő munkatársa is megkérdezte tőle, amikor Genfbe került nagykövetnek. Azt felelte rá „Családom már hozzászokott a gyakori költözködésekhez. Tréfásan úgy szoktam mondani, hogy ha lenne családi címerünk, a középső mezőbe stílszerűen egy bőröndöt kellene elhelyezni. Gyerekeim felnőttek, egyetemi és posztgraduális tanulmányaikat végzik. Feleségem fogja nagyrészt a vállán hordani a költözködés terheit, ami egyben egy újabb otthonteremtést is jelent.”

                -Egy kicsit előre szaladtunk az időben. Térjünk vissza a 80-as évek elejére!

               -Rudi akkor, 1981-ben lett az Állami Gorkij Könyvtár Kisebbségkutató csoportjának főmunkatársa. Kicsiny kutatóhely volt a Gorkij Könyvtárban, de remény volt és biztatás. Hamarosan igen jelentős dokumentációs tár és elemző műhely lett, ahová minden kisebbségre vonatkozó anyagot össze lehetett hordani, ahol minden fontos anyagot meg lehetett találni, s ahol barátaink ültek, akikkel együtt lehetett dolgozni. Joó Rudi folyamatosan biztatott. Biztatott a rendszeres munkára és korholt, ha nem végeztük el időre a vállalt feladatokat. Ő maga fáradhatatlan volt. Nagy munkát végzett, írt, olvasott, szervezett, vitatkozott.

A dokumentumok, amiket akkor – munkatársaival együtt – összegyűjtött, ma, közel egy félévszázad múltval is, híven tükröznek egy nehéz, tragikus kort, és bizonyára érdekes forrásként szolgálnak mai fiatal kutatóknak, akik azt akarják rekonstruálni; milyen volt az életük a magyar kisebbségeknek a szocializmus idején a „testvéri szocialista országokban”.        

                 -Államtitkár Úr! Ön közelről ismerte Joó Rudolfot. Mint emberről, mit tud róla mondani?        

               -Én nyilván elfogult vagyok vele a barátság okán. Mint ahogyan Ön is, a közös gyermekkoruk kapcsán. Éppen ezért inkább idézem Zabolai Csekme Évát,  az S.O.S Erdély - Genfi Bizottság alapító tagját, a genfi Pro-Kárpátalja munkacsoport volt elnökét, aki egy konkrét eset kapcsán a következőket mondta Rudiról, a szolgálatra szegődött emberről.         

„Rudi azon kevesek közé tartozott, akik velükszületett diplomáciai érzékkel rendelkeztek. Hozzáállásában és cselekedeteiben nem volt semmi mesterkélt, hiszen diplomáciai érzéke nem elsajátított, hanem természetéből fakadó volt. 1989 januárjában találkoztam vele először, amikor feleségével, Györgyivel együtt megérkeztek Genfbe, hogy segítsék az S.O.S. Erdély - Genfi bizottság lobbi tevékenységét az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülése alatt. Az S.O.S. kezdeményezésére ugyanis 165.000 levél érkezett az ENSZ genfi irodájához, melyben az aláírók azt kérték, hogy tárgyalja meg az Emberi Jogi Bizottság a romániai falurombolást, fogadjon el egy határozatot, melyben elítéli a román kormányt és nevezzen ki egy különmegbízottat, aki szakértők kíséretében Romániába utazik, és jelentést ír a látottakról és hallottakról. A levélakció nyomán az ügy tényleg a Bizottság napirendjére került, de ahhoz, hogy megszülessen a kívánt határozat és a különmegbízott kinevezése, meg kellett győzni a kormányképviselők többségét arról, hogy az emberi jogok védelme megköveteli ezt.

Már az sem volt könnyű, hogy a delegátusok közelébe kerüljünk, hiszen a konferenciaterembe csak megfelelő igazolásokkal lehetett bejutni. Ezek hiányában az őrt kértük meg, hogy hívja az ajtó elé egy bizonyos delegáció vezetőjét egy öt perces találkozásra. Tudtuk, hogy legalább egy fél óra lesz belőle. Akkoriban még több európai ország képviselője azt sem tudta, hogy Erdély melyik földrészen található, s még kevésbé azt, hogy ott magyarok is élnek. Az afrikai és ázsiai képviselőktől, akiknek országa szintén hatalmas problémákkal küzdött, pedig még távolabb esett ez a kérdés. Rudi közvetlen kedvessége és átfogó ismerete azonban áthidalt minden földrajzi és kulturális különbséget. Megértette velük, hogy velünk ugyanazt tették a gyarmatosító hatalmak, mint Afrika és Ázsia országaival, azaz feldarabolták országunkat az emberi jogok teljes mellőzésével, kizárólag az ő érdekük szerint. A falurombolás pedig leginkább azt célozta, hogy eltüntessék azokat az emlékeket, templomokat, temetőket és egyéb értékeket, melyek a magyar kultúra jelenlétét bizonyították. A kövek ugyanis árulkodnak. Hogyan is lehet bebeszélni a világnak azt, hogy az a terület mindig is román volt, ha a sírköveken csak magyar nevek állnak? Mire a beszélgetés véget ért és átadtuk az S.O.S. által készített dokumentáció angol, francia vagy spanyol változatát, éreztük, hogy sikerült megnyerni egy delegációt ügyünknek. Egy hét alatt 29 delegáció vezetőjét szólítottuk meg, nem beszélve a követségeken tartott ismertető jellegű találkozásokról. A lobbizás, az éjszakákba nyúló stratégiai megbeszélések és a lobbizáshoz szükséges anyagok megfogalmazása nem járt eredmény nélkül. A Bizottság megfogalmazta és elfogadta a javasolt határozatot és kinevezte a különmegbízottat a svájci Joseph Voyame személyében. A folytatás pedig már történelem.

Évek múltán, amikor Rudi már Magyarország nagykövete volt Genfben, ugyanaz a közvetlenség, melegség és odafigyelés jellemezte; mint amikor mint privát személy harcolt az elszakított területeken élő magyar nemzetrészek emberi jogaiért. Emberi nagyságát bizonyította az is, hogy magasra ívelő karrierje ellenére mindenkivel a legtermészetesebb egyszerűséggel érintkezett,soha nem vált fölényessé, mindenkit egyenlő értékű emberként kezelt, és soha nem felejtette el barátait. Nem: csoda tehát, hogy a diplomáciai körök megbecsült és kedvelt tagja lett, akiről a legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak. Párizsba való távozása nagy űrt hagyott Genfben, és halálhíre mindenkit megrendített."

                  - Joó Rudolf neve elválaszthatatlan a két lakiteleki találkozótól. S 1988-ban, hetedmagával megalapította a Magyar Demokrata Fórumot.

               -Igen. 1988-ban egyik aláírója volt a Lakitelki Nyilatkozatnak, amely először tárta a nyilvánosság elé egy nemzeti elkötelezettségű, demokrata szellemű értelmiségi csoportosulás vízióját, a nemzet problémáinak megoldásáról és jövőjéről. Méghozzá egy legálisan megjelenő napilapban. S mint az MDF egyik alapítója, 1989 nyaráig a külkapcsolatok egyik felelőse volt. Szerkesztésében és társszerződésével készült el 1989-ben a Jelentés a romániai kisebbség helyzetéről című tanulmány, amely könyv alakban is megjelent. A ,,Jelentés” angol nyelvű változatát - Ludányi András társszerkesztésével - a Columbia University Press (New York) adta ki 1994-ben.

Az Antall-kormány megalakulása után mindketten az államigazgatásban találtuk magunkat. Magam a Külügyminisztériumban, ő a honvédelmiben. S mivel nekem jutott a biztonságpolitika a külügyben, neki a külkapcsolatok a honvédelmi tárcánál, együttműködésünk szükségszerűen szorossá vált. Az új magyar biztonságpolitika megalapozása, az Antall József által meghirdetett euroatlanti integráció gyakorlati véghezvitele nagy feladat volt. 1992-93-ban még mindkét intézményben és a magyar hadseregben is jó nagy volt az ellenerő, az ellenállás. Szóban már mindenki fújta „új időknek új dalait”, ám a gyakorlatban a jó öreg kommunista hálózat a tárcák között is működött - ellenünk. Gyakran találkoztunk, hogy megbeszéljük tapasztalatainkat, összeillesszük információinkat, értelmezzük és értékeljük helyzetünket. Éreztük, tudtuk, hogy az eredmény sokkal kevesebb, mint amit akartunk. És 1994-ben az ellenerők győztek.

                -S bár 1994-ben Joó Rudolf munkája elismeréseként megkapja a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, a Horn-kormány idején újra az oktatás, kutatás, publikálás váltja fel a politikai munkát.

               -A ,,visszavonulásának” okát, azt hiszem, nem kell magyarázni. Ő másképpen látta a világot, mint a hatalomra került szocialisták. Rudi 1994 második szemeszterében Párizsban, a Nyugat-Európai Unió Biztonságpolitikai Kutatóintézetének vendégkutatója volt. Ott jelent meg a „Fegyveres erők demokratikus kontrollja. A magyar tapasztalat” című könyve angol és francia nyelven. Majd 1995-től 1997-ig Garmisch-Partenkirchenben, a George C. Marshall Európai Biztonsági Tanulmányok Központjának lett a vendégprofesszora. Az oktatás mellett számos publikációja jelent meg ebben az időben, többek között a Dél-Tirolról szóló tanulmánya. 1997-től a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Politikai Elmélet Tanszékén tanított. Ott volt docens, majd címzetes egyetemi tanár.

                  -Önök mikor kerültek újra közeli munkakapcsolatba?

               -1998-ban ismét az államigazgatásban találkoztunk, a Külügyminisztériumban. Magam külszolgálatra mentem Varsóba, Joó Rudolf átvette a multilaterális és biztonságpolitikai terület irányítását - helyettes államtitkárként. Megadatott neki, hogy az egyik legfontosabb célunk elérésének, az ország NATO taggá válásának pillanatában, e területen ő legyen a magyar diplomácia irányítója. A sok mindennapi küzdelem, szellemi erőfeszítés, szervezőmunka nem volt hiábavaló. Kevesen tudják, hogy Magyarország NATO tagságát igen nagy mértékben Joó Rudolf tíz éves, formális és informális, hivatásos és magánjellegű diplomáciai tevékenységének köszönheti. 2000-ben, amikor visszatértem Varsóból, őt váltottam. Külszolgálatra ment Genfbe, az ENSZ-hez és szakosított intézményeihez, akkreditált magyar nagykövetnek. A tőle megszokott nagy lendülettel vetette magát a munkába.

Majd 2000 őszén, egy napsütéses délelőtt, sokat sejtetően meghívott egy kis beszélgetésre a Bem téri pincekocsmába. S akkor kissé magyarázkodva, kissé szabadkozva, elmondta, hogy megpályázta az UNESCO emberjogi igazgatói posztját, az első szűrőn túljutott, a több mint száz pályázóból bekerült a négy közé, s ha elnyeri, átmenne oda. Ez volt az egyike legmagasabb poszt, amit magyar diplomata betöltött nemzetközi szervezetben, s a terület lefedi mindazt, amivel eddig oly sokat foglalkozott: az egyéni és kollektív emberi jogok, a kisebbségi jogok, a kis- és nagyobb közösségek kérdéskörét.

A pályázata sikeres volt, a helyet elnyerte. 2001 nyarán még elújságolta, hogy milyen munkákba kezdett, milyen rendezvényeket szervezett, s mik a tervei. Decemberben felhívott telefonon, s nagyon visszafogottan közölte, hogy „kisebb problémát találtak a hasüregében”. 2002 januárjában, párizsi utam során meglátogattam a kórházban. A Bibliát olvasgatta, meg a napi sajtót. Egy keveset tréfálkoztunk, meg az előttünk álló feladatokról beszélgettünk. Nem bírtam elhinni, hogy meghalhat.

Ott, Versailles-ban, a Kis-Trianon palotától néhány száz méterre gondolt utoljára haza.

                 -Rudi Versailles-ban halt meg, de idehaza, magyar földben talált végső nyughelyét. A törökbálinti temetőben. A búcsúbeszédet Ön mondta. Mit tud mondani ilyenkor a barát?

               -Azt ami igaz. Ami belülről – mégha fájdalmas is – fakad. Azt próbáltam elmondani képletesen is, ki volt Joó Rudi. Egy sírnál, egy fájdalmas végső búcsúnál, mi mást mondhattam volna, mint azt:„Látjátok, feleim, szemtekkel, mik vagyunk? Por és hamu vagyunk. De nemcsak por és hamu vagyunk, hanem szellem vagyunk és lélek vagyunk. Test vagyunk, mely porrá, s hamuvá lészen, és szellem vagyunk, és lélek vagyunk, mely örök. Test vagyunk, mely megfárad, elgyengül, s megadja magát a kórnak, mely megtámadta, és szellem vagyunk és lélek vagyunk, mely soha meg nem adja magát semmilyen gonosznak, s él és alkot, és sugárzik a gyengülő testből, majd annak elmúltával mindazok szelleméből, akikkel találkozott.

Szellem vagyunk, mely teremteni, világot jobbítani érkezik e földi létezésbe. Világot jobbítani, alkotni, nyomot hagyni. Világot jobbítani azzal, hogy feltárja a hátrányos helyzetűek, például a nemzeti kisebbségek gondjait, megírja azt, a tudatlanok tudomására hozza azt. Világot jobbítani, tanítva az ifjakat a tisztánlátásra, a problémaérzékenységre, a tények mögött az összefüggések felismerésére mind a történelemben, mind a geopolitikában, mind a biztonságpolitikában, világot jobbítani a nemzet jobbítása által. A megfelelő történelmi pillanatot felismerve, a társakkal közös elhatározásra jutva politikai és társadalmi véleményt megfogalmazni, mozgalmat indítani, pártot alapítani, és demokratikus eszközökkel győzelemre vinni. És vállalni a kevéssé látványosat, a mindennapi őrlődést, a küzdelmet az új eszméért, a nemzeti és demokratikus értékekért, s eme értékek beplántálásáért az ország mindennapjaiba, államigazgatásába, hivatalaiba, életébe.

S amikor a haza - vagy polgárainak többsége - úgy dönt, hogy nem tart igényt e szolgálatra, akkor alkotni, írni, tanítani másokat, akár idegeneket arra, amit e szellem felismert, meglátott, megértett — abban a reményben, hogy mindazok, akik gondolatait megismerik és befogadják, talán nem lesznek többé ellenségei e hazának, s teremhet közöttük akár még barát is. Ez a szellem a nemzetközi térben természetes közegét találja meg, ott, ahol a tét nagy, a szavaknak mögöttes tartalmuk van, s a nemzeti érdekérvényesítés eszközrendszerének ismerete vagy ennek hiánya történelmi következményekkel jár.

Ez a szellem nagy lélekkel párosul. E lélek - Istennel való találkozása által -hitbéli bizonyossággal fordul a világ dolgai felé. Befogad, szeret, biztat és sugárzik - táplálja családját, barátait, szeretteit. S e lélek nagy önfegyelemmel viseli el az orvosok közlését arról, hogy a test megroppant. A szellem az utolsó pillanatig dolgozik, a lélek megbékél; felkészül a pillanatra, a test elmúlására. Látjátok feleim szemtekkel, mik vagyunk? Por és hamu vagyunk. De nemcsak por és hamu vagyunk, hanem szellem vagyunk és lélek vagyunk. Joó Rudolf, kedves munkatársunk, tagtársunk, szövetségesünk, Rudi, kedves barátunk, most, hogy elmentél, velünk maradsz örökre! Nyugodj békében!”



Dr. Joó Rudolf törökbálinti síremlékén - aki netán egyszer arra jár, láthatja, elolvashatja a következő feliratot:

„Deus lo vult!” Ez a jeruzsálemi Szentsír Lovagrend jelmondata (ennek volt tagja Rudi), s magyarul azt jelenti: Isten ezt akarja.

Béküljünk meg Isten akaratával!
Dr. Joó Rudolf Antall József miniszterelnökkel az egyik NATO konferencián


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése