2019. október 29., kedd

Amit nem tud adni egyetlen párt sem!

Egykor – ez nem is olyan régen volt –, az egyetlen fungáló párt több taggal büszkélkedett kis hazánkban, mint Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs lakossága együttvéve.
Ma a nyilvántartott pártok és pártocskák száma talán több mint az összes várossá nyilvánított magyar teleülésé, ám az össz taglétszámuk messze-messze elmaradt az egykori, egyetlen párté mögött.
A magyarázat kézenfekvő. Ma nem kötelező, pontosabban nem egzisztenciális kérdés a politikai hovatartozás demonstratív kinyilvánítása. Legalábbis a többség számára nem az! Hál istennek!
Ugyanakkor amellett se mehetünk el szó nélkül, hogy egyesek számára most is életcél a párttagság. Ők azok, akik nem kényszerből, hanem önként dalolva – régen is voltak ilyenek – vállalják a politikai hűséget, amit valamilyen hol világos, hogy ködös eszméket valló tömörülés mellett, jawohlt kiáltva, fegyelmezett katonaként ki is nyilvánítanak. Ezt (duma, hogy meggyőződésből, sokkal inkább) kisebb-nagyobb politikai vagy gazdasági pozícióért teszik, amihez a párt jóvoltából „hűbéri jussként” hozzájuthatnak.
Arra a kérdésre, hogy ki lép be ma egy akármilyen mezszínű pártba Magyarországon, nem tudom az egyetlen és pontos feleletet, mert valószínűleg nincs is egyetlen és hajszálpontos felelet, de eszembe jut egy nagyon is lehetséges válaszként az, amit Márai: Föld, föld! című könyvében akárki elolvashat. Abban 1944. március 18-án este, a németek bevonulása előtt közvetelenül, Sándor-nap ünneplésének apropóján, boros állapotban (borban az igazság), az alábbi jelenet zajlott le az író és egy nemzetszocialista atyafi között:
„Borosan verte az asztalt és elismételte a „kitartás” és „szövetségi hűség” vezércikk-igéit.
Amikor ellentmondtam, meglepő válasszal felelt:
- Én, nemzetszocialista vagyok – kiáltotta. – Te – és reám mutatott – ezt nem értheted, mert tehetséges vagy. De én nem vagyok tehetséges és ezért szükségem van a nemzetszocializmusra.”
Azt gondolom, hogy ebben a néhány sorban kimondott igazság nem csupán 1944. március 18-19-re érvényes igazság. Sokkal inkább általános érvényű, hisz ma is akadnak (annyira nem is kevesen), akik úgy gondolják magukról (de ha ők nem, akkor mások egyértelműen tudják róluk), hogy tehetségtelenek. Ám, hogy ne maradjanak szürkék, sikertelenek, ezért „menedéket” keresnek egy párt kötelékében. S onnantól kezdve valakik lesznek –, legalábbis magukról így gondolják, hisz a párttól némi hatalmat (ilyen-olyan tisztséget) és anyagi egzisztenciát (egy saját szemétdombot) kapnak.
De egy dolgot egyetlen, még a legerősebb párt sem tud adni! Nevezetesen: tehetséget! Ezért bizony az érintettek tisztséggel, döntési joggal, gazdasági hatalommal együtt is csupán szürke egerek.
Ui.: (Eme eszmefuttatás a lényegesen kisebb számban fellelhető tehetséges párttagokra – mert komolyan gondolom, hogy vannak olyanok is –, természetesen nem vonatkozik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése